COPD - Chronic Obstructive Pulmonary Disease

Wat is COPD

COPD is een longziekte waarbij uw longen zijn beschadigd. Ademen is moeilijker en u heeft minder energie. De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Long Ziekte).  

 

COPD is een verzamelnaam voor Chronische bronchitis & Longemfyseem. 
Als u COPD heeft ademt u moeilijker omdat uw longen beschadigd zijn. U heeft minder zuurstof, waardoor normale dingen als wandelen, traplopen, boodschappen doen of aankleden lastiger kunnen zijn. Uw longen kunnen niet voldoende zorgen voor een goede ademhaling.

 

In Nederland hebben bijna 600.000 mensen COPD. Deze ziekte komt op de zesde plaats van ziektes die de hoogste sterfte in Nederland veroorzaken. De Wereld Gezondheids organisatie (WHO) voorspelt dat COPD in 2030 de derde doodsoorzaak is. COPD komt meestal pas voor op oudere leeftijd, maar soms door een erfelijke ziekte eerder. 


CODP kan men (nog) niet genezen, wel kunnen we het ziekteproces vertragen en de kwaliteit van leven verbeteren. Voeding speelt hierbij een belangrijke rol. 

 

Voeding en COPD

Aangezien voeding bijdraagt aan de hoeveelheid spiermassa en zo de functionele capaciteit vergroot, is het zinvol om dieetbehandeling op te nemen in de totale behandeling van een cliënt met COPD.

Mensen met COPD hebben een verhoogd risico op botontkalking wat de kans op botbreuken verhoogt. Dit kan komen door gebruik van corticosteroïden, maar ook een verminderde lichamelijke activiteit. Met voeding kunnen we dit proces zo lang mogelijk uitstellen en zelfs tegengaan. Ook kan voeding zowel de ontsteking in de longen tegen gaan als de longfunctie te verbeteren. 

 

Wilt u uw proces van COPD zo veel mogelijk vertragen en de kwaliteit van uw leven verbeteren? Neem contact op en dan bespreken we wat we voor u kunnen betekenen. 

Bronnen:

Longfonds