PDS, Prikkelbaar Darm Syndroom - FODMaP

Wat is het Prikkelbaar Darm Syndroom?

Tien tot vijftien procent van de Nederlanders heeft last van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Toch is deze aandoening bij veel mensen nog onbekend. PDS heeft te maken met spijsvertering en ontlasting. PDS kan leiden tot zeurende, krampende of stekende pijn, die heel heftig kan zijn. Van plotselinge diarree (waardoor je snel een toilet nodig hebt) tot obstipatie, met een voortdurend opgeblazen gevoel. Ook vermoeidheid is een veel voorkomend symptoom. Het gaat voornamelijk over de functionele buikklachten, dit zijn klachten die ontstaan door abnormale darmbewegingen of toegenomen gevoeligheid van de darmen. Oorzaak is niet bekend. Betreft dit de onderbuik dan spreken we over PDS. Betreft dit de bovenbuik dan hebben we het over  dyspepsie.

 

Verergeren van de klachten:

Velen ervaren emoties, bepaalde voeding en ziekte tot verergering van de klachten. Ook stress, gebrek aan beweging en hormonen spelen een rol op de klachten bij PDS. Zo’n 80% van de patiënten ziet een verband tussen klachten en voeding.

 

FODMaP dieet:

Het FODMaP dieet is een wetenschappelijk bewezen dieet wat in Australië is ontstaan. Dit dieet zorgt bij meer dan 75% van de mensen met PDS voor een vermindering van de klachten en/of klachtencontrole. Het FODMaP dieet is nog relatief nieuw, het wordt ondersteund door wetenschappelijk bewijs en het gebruik ervan neemt internationaal toe. Het FODMaP dieet is geen simpel dieet. Het dieet is echter nieuw en nog niet bij alle diëtisten en huisartsen bekend.  Wij zijn hier in gespecialiseerd en dus op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.

Voor wie is het dieet geschikt:

Het FODMaP dieet is geschikt voor mensen met functionele darmklachten, met name het Prikkelbaar Darm Syndroom. Zorg er wel voor dat de huisarts andere ziekten heeft uitgesloten. Het FODMaP dieet kan ook ingezet worden bij mensen met de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa om de klachten van de ziekte te verminderen.

 

Voor wie is het dieet niet geschikt:

Het FODMaP dieet is niet voor iedereen geschikt. Wanneer je geen last of slechts af en toe last hebt van je darmen (iedereen wordt winderig na een flink bord chili con carne), dan is er geen enkele reden om het dieet te volgen.
Wanneer je medisch, mentaal of emotioneel erg onstabiel bent is het ook niet verstandig. De resultaten kunnen dan worden beïnvloed door andere factoren. Ook wanneer je gevoelig bent voor het ontwikkelen van een eetstoornis of als je weet dat je een eetstoornis hebt, is het niet verstandig om het FODMaP dieet te volgen.

 

Doe dit niet alleen: 

Ga niet op eigen initiatief dit dieet volgen. Het is een moeilijk dieet waarbij je veel voedingsmiddelen tijdelijk moet elimineren. De praktijk biedt ondersteuning zodat er geen voedingstekorten ontstaan.

Bronnen:

Maag Darm Lever stichting

FodmapFoodies