Cola light en Cola zero, wat is het verschil?

Gepubliceerd op 26 maart 2019 om 14:26

Je zit op het terras en iemand bestelt cola light en de ander zegt “Doe mij maar een cola zero”. De een vindt ze hetzelfde, de ander vindt het een héél groot verschil. Hoe zit dit?

 

Smaak

Zowel cola light als cola zero zijn beide twee ‘gezondere’ alternatieven van de klassieke cola. Volgens de website van een colafabrikant komt een cola zero, qua smaak, het dichtst bij de klassieke variant. Een cola light heeft een eigen smaak beweren zij. Maar waar zit nu het verschil? 

Voedingswaarde

Beide varianten bevatten geen suiker, geen vet, geen eiwitten en vrijwel geen calorieën.

Cola light bevat 0,2 kcal per 100ml en cola zero bevat 0,3 kcal per 100 ml.

Cola zero bevat 0,02 gram zout per 100 ml en cola light 0 gram. Deze verschillen zijn dus heel erg klein.

 

Ingrediënten

Wanneer we van beide varianten de ingrediëntenlijst naast elkaar leggen is er maar één verschil. Een cola light bevat E330 (citroenzuur) en een cola zero bevat E331 (natriumcitraten). Dit verklaart ook waarom er in cola light geen zout (natrium) zit en in cola zero wel.

 

Reclame

De lightvariant van cola is als eerste op de markt gekomen. Daar werd natuurlijk reclame voor gemaakt. Maar wat gebeurde er? Cola light kreeg een ‘vrouwenimago’ en fabrikanten kwamen erachter dat mannen deze daarom niet dronken.

Wat hebben de colafabrikanten toen gedaan? Een cola zero op de markt gezet. En je raad het waarschijnlijk al… deze reclame werd gericht op mannen.

 

Beste keus

Water is de beste keus qua dranken, maar mocht je nu graag wat anders willen drinken zijn er behalve frisdranken zonder suiker nog andere varianten. Zo is er bruisend water met een smaakje (framboos/munt/appel etc.). Maar, lees altijd goed het etiket of er geen verborgen suikers inzitten.

Zelf water met een smaakje maken bijvoorbeeld met schijfjes citroen of takjes munt kan natuurlijk ook!

 

Verschil 0% suiker en geen suiker toegevoegd

Er is een verschil tussen 0% suiker of geen suiker toegevoegd. Zodra er staat dat er geen suiker is toegevoegd betekent dit niet dat er helemaal geen suiker in zit. In sommige producten zitten van nature (vruchten)suikers, denk aan vruchtensappen. Bij de dranken met 0% suiker zijn de suikers vaak vervangen door zoetstoffen.

Reactie plaatsen

Reacties

Vera
5 maanden geleden

Is het dan niet zo dat zero geen cafeïne bevat en de light wel