Bestaat de bierbuik?

Gepubliceerd op 24 januari 2019 om 16:53

De bierbuik, waar komt die vandaan? Van de biertjes in de kroeg? Of is de bierbuik een fabel?

 

Alcohol en calorieën

Eerst wat meer korte informatie over alcohol. Alcohol levert energie, ook wel calorieën genoemd. 1 gram alcohol levert 7 calorieën. Een standaard glas alcohol bevat 12 ml alcohol (10gram). Dus hoe hoger het percentage alcohol des te meer calorieën jouw drankje per ml bevat. Maar per standaardglas is dit ongeveer gelijk. Een standaard glas levert +/-100 calorieën.

 

Misleidend

Het misleidende van bier en andere alcoholische dranken is dat je minder snel doorhebt dat je veel calorieën binnenkrijgt. Uit een studie in Kopenhagen kwam naar voren dat mannen die meer dan 16 glazen bier per week drinken, gerelateerd is aan een dikkere buik. Voor vrouwen was er niet voldoende wetenschappelijke data om een conclusie te trekken doordat de vrouwen uit het onderzoek minder bier drinken.

 

Krijg je een bierbuik door bier?

Het is nog onduidelijk of dit echt komt door het bier of door de ongezonde leefstijl van de bierdrinker. Uit ander onderzoek blijkt dat bierdrinkers ongezonder leven dan wijndrinkers. Dus misschien komt het niet door het bier, maar door de leefstijl.

 

Lekker met ‘iets’ erbij

Vaak blijft het niet bij een paar drankjes op het terras, maar wordt er ook nog een portie bitterballen of een schaaltje nootjes besteld. Als je geen trek hebt tijdens het borrelen, dan is het daarna wel. Dit komt doordat alcohol de hypothalamus stimuleert. Dit is een deel in de hersenen die je hongergevoel regelt.

Daarnaast vullen vloeibare dranken zoals bier en wijn minder goed dan vast voedsel.

Een ander gevolg van alcohol is dat deze je bloedsuikerspiegel verlaagt, waardoor je dus een hongergevoel ervaart.

 

Bierbuik

Waar komt de naam bierbuik vandaan? Mogelijk is de link ontstaan doordat mannen meer alcohol drinken dan vrouwen. En doordat vet zich bij mannen sneller vormt rondom de buik en bij vrouwen om de heupen.

 

Conclusie

De bierbuik bestaat, maar dit mag ook een bitterbalbuik, koekjesbuik of frietjesbuik heten. Máár deze (bier)buik is in ieder geval niet goed voor je gezondheid.

Vet wat rondom de buik wordt opgeslagen verhoogt de kans op onder andere hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en galstenen.

 

Wil jij graag van je (bier)buik af? De diëtist is de specialist die je hierbij kan helpen!
Neem gerust contact met me op.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.