Voeding en Epilepsie

Gepubliceerd op 13 februari 2019 om 16:26

Epilepsie is een stoornis in de hersenen. Er ontstaat eigenlijk een soort ‘kortsluiting’ wat zich uit in een epileptische aanval. Voeding kan een grote rol spelen bij de behandeling van epilepsie. Bijvoorbeeld in de vorm van ketogeen dieettherapie.

Ketogeen dieettherapie
Ketogeen dieettherapie is een dieet dat veel vet en weinig koolhydraten bevat. Doordat er heel weinig koolhydraten worden gebruikt in de voeding worden er ketonen gevormd. Dit zijn stoffen die ontstaan door de afbraak van vetzuren. Hersenen kunnen ketonen gebruiken als alternatieve voedingsbron zodra de glucose niet meer voorradig is.

Uit onderzoek blijkt dat ketogeen dieettherapie het aantal epileptische aanvallen kan verminderen. Het is nog onbekend of de vermindering van de epileptische aanvallen komt door de ketonen zelf, door minder koolhydraten of door een verandering van het darmmicrobioom (darmflora).

Momenteel wordt ketogeen dieettherapie voornamelijk gebruikt voor kinderen en volwassenen die ondanks de behandeling met anti-epileptica nog steeds epileptische aanvallen hebben.

Uit onderzoek is gebleken dat ketogeen dieettherapie bij volwassenen op de lange termijn haalbaar, effectief en veilig is. Ketogeen dieettherapie is een evidence based behandeling bij epilepsie.

Modified Atkins Dieet (MAD)
Het gemodificeerd Atkins dieet is een vorm van ketogeen dieettherapie en het is een variant van het originele Atkins Dieet. Het verschil is dat het Atkins dieet ‘gewichtsvermindering’ als doel heeft en het doel van MAD ‘aanvalsvermindering’ is.
MAD is een aanvulling op de medicatiebehandeling van epilepsie. Men eet dan voornamelijk eiwitten en vetten en beperkt de koolhydraten. Hierdoor verandert de stofwisseling wat bij 50-60% voordeel heeft bij de dieettherapie; minder aanvallen, beter gedrag, verbeterd leervermogen of verbeterde concentratie. Bij sommigen blijven de aanvallen zelfs helemaal weg. Deze vorm van ketogeen dieettherapie kan bij ernstige epilepsieklachten ingezet worden als alternatieve behandeling.

Begeleiding diëtist cruciaal
Ketogeen dieettherapie waaronder het MAD werkt het best wanneer het op maat gemaakt is bij patiënten. Deze precisie is van cruciaal belang bij de behandeling van epilepsie. Bij ketogeen dieettherapie kan het voorkomen dat sommige vitamines en mineralen onvoldoende kunnen worden ingenomen met de voeding. Daarom is de begeleiding van een diëtist cruciaal. Dit om tekorten te voorkomen en te zorgen voor een goede groei bij kinderen.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Adiran
5 jaar geleden

Als ik bij <a href="https://nl.formulaswiss.com/blogs/psoriasis">iemand</a> ben, moet ik ze stil houden, tenzij ik hen iets vraag. Ik kan niemand aan die tegen me praat, probeert me af te leiden of me op te werken.